Til top

Mor Lizzi´s opskrifter.

Fisk.

Der vil hele tiden komme nye opskrifter til.

De kan evt. udskrives i pdf. format når jeg får dem lavet.  Kræver dog Adobe Reader, hent gratis her.

Brosme filet med Grøntsagschutney.
Fiskefad med gulerødder.

Grillet hornfisk.

Kyllingebryst /Fisk i Sursød sauce.

Rejer i sød chilisauce.

Ristet pighvar marineret i chili, lime og vanille
Sejfilet med champignon

Stegte sild i eddike.

 

Brosme filet med Grøntsagschutney.

pdf format

Ingredienser:

Denne portion passer til 4 personer, hvor evt. rester kan blandes med kogte ris og serveres dagen efter. 

300 gr. Brosme filet i store tern vendes i æg, rasp, persille, salt og peber.

Lægges på i et smurt ildfast fad eller på smurt bageplade.

Bages ca. 15 min. ved 170 grader. 

Grøntsagschutney: 

Lage:

1½ dl. eddike., 1 dl. vand., 150 gr. sukker., 15 gr. mel., ½ dl. karry., 1 knivspids sennepspulver., 1 knivspids gurkemeje.

Lagen bringes i kog og småkoger i ca. 15. min. 

Grønsagsblandingen tilsættes og det hele koger videre i ca. 10 min. 

Grønsagsblandingen.:

200 gr. grøn peberfrugt i tern. (2 stk.), 200 gr. agurk i tern. (2 stk.), 200 gr. squash i tern. (2 stk.), 150 gr. auberginer i tern. (1 stk.), 100 gr. løg i grove tern. (2 stk.), 200 gr. gulerødder i grove tern. (6-7 stk blancheret i 2 min), 1 bøtte dild. 

Limesauce:

½ dl. fiskefond eller bouillon., ½ dl. limesaft., ½ dl. appelsin saft., ¼ spsk. sukker.

Saucen koges op

¼ dl. majsstivelse., ½ dl. vand til jævning.

jævningen røres op og kommes i saucen, som koger i et par min. og smages til med:

¼ tsk. salt.,1 drys peber

 
Fiskefad med gulerødder.

pdf format

Ingredienser:

Sej fileter i store stykker, 6-7 gulerødder, 2-3 porrer, skæres Julienne(tyndt) og koges op i letsaltet vand et par min.

Grøntsagerne lægges i bunden af et ildfast fad, der lægges sej stykker ovenpå. Krydres med salt og peber.

¼ l fløde eller 1 ds. Kokosmælk piskes med 1 dl. Ketchup, 2 spsk. Sød sennep, 1 spsk. karry. Smages til med salt og peber.

Blandingen hældes over fisken og grønsagerne.

Fadet sættes i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.

Serveres med løse ris

   

Grillet hornfisk.

pdf format

Ingredienser:

Opskriften på grillet hornfisk med urtesmør og lun salat til 4 personer 

Urtesmør og lun salat
250 gram små nye gulerødder, 150 gram sukkerærter, 150 gram hvide asparges, 150 gram grønne asparges, 1 romainsalat, 1 bundt basilikum, estragon og kørvel, 100 gram smør, 1 citron. 

Skræl de hvide asparges og gulerødder.

Skær alle grønsagerne i en længde af ca. 4 cm.

Hæng Bon-fire gryden op i trebenet over bålet og smelt smørret sammen med citronskallen.

Tilsæt alle grønsagerne læg låg på gryden og damp grønsagerne i smørret.

Tilsæt krydderurter og smag til med salt.

Grillet hornfisk.
4 hornfiskefileter, 2 fed hakket hvidløg, salt, rapsolie. 

Fordel hvidløg og salt på kødsiden af fileten.

Del fileten i 2 og fold dem sammen.

Rids skindet og smør dem ind i olie.

Grilles ca. 4 min. på hver side. 

Anretning.

Skyl salaten og fordel bladene på et fad, hæld urtesmørret over og læg grønsagerne ovenpå sammen med fisken.

 
 

Kyllingebryst /Fisk i Sursød sauce.

pdf format

Ingredienser:

250 gr. Fisk i store tern, 1 spsk. Olie, 2 fed hvidløg, 1 spsk. Hakket ingefær, 400 gr. Grøntsager fintsnittet fx gulerod, forårsløg, sukkerærter og kål – bare hvad du lige har i køleskabet, frisk koriander, basilikum eller mynte 

Sursød sauce

Ingredienser:

1 dl. Alm. eddike, 4 spsk. Sukker, 2 spsk. koncentreret tomatpure, 2 dl fiskebouillon (vand og fiskebouillon), 2 spsk. Fishsauce, lidt chilipasta, 2 tsk. kartoffelmel. 

Fisken dampes i 4-5 min under låg/ Hvis man bruger kylling skal kødet skæres i tynde skiver og svitses i olie i ca. 5 min – eller til de er møre. 

Bland alle ingredienser til den Sursød sauce og bring det til kogepunktet under omrøring (må ikke koge).

Fjern straks fra varmen og smag til med sukker, salt og evt. chilipasta. 

Varm olien på en stor pande, tilsæt hvidløg og ingefær og de snittede grøntsager. Steges til de er knap møre.

Tilsæt den varme sauce og varm retten igennem.

Løg fisken på et fad og hæld grønsagsblanding. Over. - Hvis du har brugt kylling, varm den sammen med grønsagsblanding. 

Serveres m. Jasminris.

   

Rejer i sød chilisauce.

pdf format

Ingredienser: Opskriften er til en forret til 4 eller hovedret til 2

1-2 bdt. forårsløg i skiver, 1 stor eller 2 små chilier i tynde strimler, 2 pk. Minimajs i mellemtykke skiver, 4-5 gulerødder skåret i tynde strimler, 1 stor eller 2 små røde pebre i tern, 100 gr. sukkerærter, 1 spsk. revet ingefær, 2-3 fed hvidløg, 20-24 tigerrejer, sød chilisauce, 1½ tsk. rød karrypasta, smages til med ½-1 tsk. salt. 

Forårsløget svitses et par min. med revet ingefær, chili og presset hvidløg. Krydres med salt og rød karrypasta.

Minimajs, sukkerærter og gulerødder svitses med endnu et par min. Herefter den røde peber og rejerne. Det hele steger videre til rejerne er gennemstegte – ca. 3-5 min (de må ikke stege for længe, så bliver de hårde) ca. 1½ dl. Sød chilisauce hældes over retten og varmes kort op. 

Serveres med nudler (Skal retten bruges som forret serveres også brød til)

   

Ristet pighvar marineret i chili, lime og vanille

pdf format

Ingredienser: til 4 personer 

800 g rengjort pighvarfilet, 2 spsk. vindruekerneolie til stegning, 8 spsk. god olivenolie, 1 stang vanille (gerne Tahiti Gold), 1 chili - frit valg, 6 lime, salt og peber. 

Fremgangsmåde:  

Pighvarren ristes hårdt i olie på en pande, krydres med salt og peber og stilles til side.

Olivenolie, saften fra fire limefrugter samt korn fra en stang vanille og fintsnittet chili blandes sammen og trækker i 1/2 time.

Bland evt. helt tynde strimler af vanillestangen i marinaden også.

Den lune pighvar skæres i tre stykker og overhældes med marinaden.

Garneres med halve grillede limefrugter.

Serveres med hele minimajs, gulerødder skåret i stave, forårsløg i lange stykker, hele sukkerærter ¼ champignon svitses i kokosfedt og ½ stang vanille, ingefær og salt i 10 min. og ris, pasta eller æg nudler serveres til.

 

Sejfilet med champignon

pdf format

Ingredienser: til 4 personer 

800 g rengjort pighvarfilet, 2 spsk. vindruekerneolie til stegning, 8 spsk. god olivenolie, 1 stang vanille (gerne Tahiti Gold), 1 chili - frit valg, 6 lime, salt og peber. 

Fremgangsmåde:  

Pighvarren ristes hårdt i olie på en pande, krydres med salt og peber og stilles til side.

Olivenolie, saften fra fire limefrugter samt korn fra en stang vanille og fintsnittet chili blandes sammen og trækker i 1/2 time.

Bland evt. helt tynde strimler af vanillestangen i marinaden også.

Den lune pighvar skæres i tre stykker og overhældes med marinaden.

Garneres med halve grillede limefrugter.

Serveres med hele minimajs, gulerødder skåret i stave, forårsløg i lange stykker, hele sukkerærter ¼ champignon svitses i kokosfedt og ½ stang vanille, ingefær og salt i 10 min. og ris, pasta eller æg nudler serveres til.

 

Stegte sild i eddike.

pdf format

Ingredienser:

8 sildefileter, rugmel, salt, peber, margarine til stegning, 5 dl. eddike, 200 g. sukker, 10 hele peberkorn, 1 løg i skiver . 

Vend fileterne i rugmel, tilsat salt og peber, og steg dem i margarine nogle minutter på hver side (pas på sildene ikke åbner sig, holdes på plads med paletkniv). Lad fileterne køle af.

Kog en lage af eddike, sukker og peberkorn. Lad den køle af.

Hæld lagen over de kolde fileter og det skivede løg og lad det trække i ca. 1 døgn.

Pynt med rå løgringe inden servering