Grøntsager. Der vil hele tiden komme nye opskrifter
til. De kan evt. udskrives i pdf. format når jeg får dem lavet. Kræver dog Adobe Reader, hent gratis her. |
|
Lækker rødkål på 3 måder. | |
Rødbeder på 10 måder. | |
Ingredienser: 2 avocadoer, Ferske rejer gerne friske med skal, 1 rødløg, citronsaft Sauce: 1/2 dl. creme fraiche, 1/2 dl. Mayonnaise, 1 bøtte dild, salt og peber, Tilbehør: 1 citron Giabatta flute. Fremgangsmåde: 1: Del avocadoerne på langs, fjern stenen og tag kødet ud med en ske og mos det. Dryp lidt citronsaft over, så mørkner avocadokødet ikke. 2: Rør Creme fraiche og mayonnaise sammen. Hak dilden fint, der skal være ca. 2. spsk. og rør den i saucen. Smag til med salt og peber. Pil og hak løget fint. Blandes med avocadokødet og rejer. 3: Kom blandingen tilbage i avocadoen og server sammen med ristet brød og citron og toppet med rejer. |
|
Ingredienser: 1 blomkålshoved, 75 gr. Margarine, 90 gr. Mel, 3 dl mælk, 4-5 æg afhængig af str., 1 tsk. salt, Rasp
Del blomkålshovedet i 4-6 store stykker og kog det al dente. Det skal være lidt hårdt at stikke i, ellers bliver gratinen let smattet. Smør imens et ovnfast fad med margarine og hæld rasp i og vend raspen rundt til hele fadet er dækket. Når blomkåls stykkerne er færdige, afkøles de til de er helt kolde. De deles nu i passende buketter, så man kan dække en bund i et ovnfast fad med dem. Smelt margarinen, rør melet i (bliver en tyk klump) tilsæt mæl og pisk kraftigt, til det bliver en grødet masse uden klumper. Tilsæt et æg ad gangen og pisk kraftigt. Smag til med ca. 1 tsk. salt Hvis man ønsker det, kan man blande kylling eller skinkestrimler (enten en rest eller en pakke pizza topping) i gratinen. Den hældes nu over blomkålen og skal dække det hele. Herefter drysses med lidt rasp og der laves en fint mønster med flydende Becel eller flydende smør på kryds og tværs af toppen af fadet. Gratinfadet sættes i en 180 grader varm ovn og skal stå og hygge sig i ca. 45 min. Derefter hæves varmen til 200 i ca. 15 min. På den måde bliver gratinen find, floffy og lækker sprød. Man kan naturligvis lave en gratin med hvilken som helst grøntsag man ønsker og man kan tilsætte alle rester kød. Velbekomme J |
|
1. Kogte rødbeder. Rødbeder koges med skrællen, lidt top, rod på og med en smule salt i vandet til de er møre. Alt efter størrelsen i ca. tre kvarter. Så kan de smuttes efter en tur under den kolde vandhane. Kogte rødbeder kan spises varme med smør, som er rørt op med salt, peber og hakkede, friske krydderurter. Kogte rødbeder indgår i nogle af de følgende retter. 2. Bagte rødbeder. 500 g skrællede rødbeder skåret i både, 1 hvidløg delt i fed, lidt olivenolie, salt og peber. Rødbede bådene vendes i olie og bages ved 180 grader til de er næsten møre. Hvidløgene kommes ved og bages ligeledes møre. Det hele tager ca. 30-40 minutter ved 180 grader. 3. Bagte rødbeder. Rødbeder - et antal men altid nogenlunde samme størrelse, skylles og gnides fri af jord. Top og rod skæres fra med et par cm. til rest. Tør nu bederne i køkkenrulle eller viske-stykke. Gnid bederne ind i salt og god olie. Bag dem i ovnen for 220 grader i ca. ¾ time. Når bederne er møre, falder skindet ned omkring dem og beden slipper en skarp kniv, man stikker i. Bagte rødbeder er en ret i sig selv – salt-olie effekten er herlig, og rødbederne er smukt røde og duftende og smager godt sammen med en dip af enten kold, god smør, en pesto eller avokado dip og nybagt brød. 4. Rødbeder syltet med vanilje. Der koges en lage - til 1 kg. kogte eller bagte rødbeder - af: 200 gram sukker, ½ liter eddike, 3-4 hele nelliker, 8 sorte peberkorn, 2-3 laurbærblade, 1 hel stang vanilje - flæk den og skrab frøene ud, og kog stang og frø med i lagen evt. skiver af peberrod og chilikapsler. Skær rødbederne i grove tern eller skiver og læg dem i skoldede syltetøjsglas – evt. sammen med nogle skiver peberrod og et par stærke chilikapsler. Hæld lagen over med vaniljestang og krydderier og opbevar rødbederne i køleskab. Spis op og sylt nye! Syltede rødbeder bruges som garniture til kød og smørebrød, kan pynte i salater og indgå i andre retter. Eddiken og krydderierne i lagen giver maden karakter. 5. Rødbedesalat med æbler og kapers. Smut skrællen af de kogte rødbeder, tern rødbederne samt syrlige æbler med skrællen på i forholdet 1:3 og vend dem i en marinade af: Olivenolie, finthakket persille, finthakkede kapers (blomster), store kapers frugter, en sjat eddike fra syltede rødbeder, en kopfuld revne eller finthakkede, vaniljesyltede rødbeder. 6. Råkost med rødbeder. En flot råkostsalat ”trikolore” laves ved at rive fint eller groft på råkostjernet - rødbeden til sidst: Gulerod, selleri, rødbede. Læg de revne rødder i baner ved siden af hinanden, pres en citron over og drys med en smule sukker, salt og peber og lidt olivenolie. 7. Fløde-rødbede-peberrod – evt. frozen. En garniture til stegt kød og fisk. 2 spsk. eddike røres med en
spsk. sukker eller honning. Her i rives 4 spsk. fint frisk, skrællet
peberrod. Rå rødbede - 2 små - skrælles og rives ligeledes i dressingen.
Bland godt og vend med raske bevægelser og uden at piske eller mase ca. 2
dl. stiftpisket flødeskum i. Skift til smuk serveringsskål. Pynt med
karse. Flot! Og det rene slik. 8. Festsalat fra New Orleans - 4 portioner. Frisée salat 2-3 bagte rødbeder. Grapefrugt dressing - se senere Tern af røde, grønne og gule peberfrugter - ½ af hver Sorte oliven og fetaost- gerne af gedemælk På hver tallerken anrettes skyllet og tørret frisée salat. Drys lidt salt og kværn lidt peber og et par skefulde dressing over. Læg rødbeder skåret i tern på salaten og hæld lidt grapefrugt dressing over: Rør sammen saften af en grapefrugt, et finthakket chalotteløg, en teskefuld Dijon sennep, en teskefuld sukker, salt og friskkværnet peber og ½ dl. olivenolie 9. Rødbeder med sesam 2 store rødbeder. 2 spsk. hindbær- eller balsameddike, 1 1/2 spsk. olivenolie, salt og peber, evt. 5 dråber ristet sesamolie, 2 spsk. sesamfrø Skræl rødbederne og skær dem i papir-tynde skiver eller i små, tynde stave. Bland eddike og olie og smag til med salt og peber. Smag eventuelt til med sesamolie. Bland rødbederne med dressingen og hæld dem i et fad. Rist sesamfrøene let på en tør pande og drys over rødbederne. 10. Til sidst en lille frækkert: James Bond’s rødbede. Rå rødbeder høvles i lange strimler med ostehøvl eller rives groft på råkostjern. Pisk en dressing sammen af: 1 del balsamico vineddike, 4 dele olivenolie, salt, peber, hvidløg, en revet eller finthakket chili uden frø, finthakket persille, 1 del gin og 2 dele vermouth – giv dressingen et opkog og hæld over bederne. Skal trække køligt 1 døgns tid. Shaken not stirred? |
|
1) Lækker rødkål. 1 rødkålshoved ca. 2 kg, 100 gram smør, 50 gram sukker, 1/2 fl. rødvin, 1/2 dl. eddike,1/4 l balsamico, 1/2 glas ribsgele, friskkværnet peber og salt, 3-4 spsk. honning, 2 laurbærblade, 1 løg snittet, 1 æble, 1-2 grene frisk timian, et lille stykke kanel stang. Snit kålen fint, og svits den i smørret og sukkeret og kom alle de andre ingredienser i. Lad kålen simre ca. 1 1/2 time, tag laurbærblade, timian og kanelstang fra Smag til med salt og evt. mere honning. Kom et par spsk. andefedt i kålen inden servering, dette gør kålen blank og lækker. 2) Lækker rødkål. 1 lille rødkål, ca. 1 kg., 25 g. smør, 1 dl. eddike, 2 dl. sød ribssaft, 1-3 spsk. sukker Snit kålen fint og svits den i smør i en gryde. Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen. Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg. Tilsæt ribssaft og 1 tsk. salt og læg låg på gryden. Kog kålen ved svag varme i ca. 1 time. Smag til med sukker og evt. mere salt. 3) Lav din egen rødkål. Det er nemmere end du tror, og dine gæster bliver garanteret imponerede. Ca. 8 personer 1 rødkålshoved, 1 æble i små tern, 30 g. smør, ½ dl. hvidvinseddike, ½ dl. balsamico, 2 dl. ribssaft, 2 dl. æblejuice, salt og peber, ca. 50 g sukker (afhængig af, hvor sødt man kan li det) Snit rødkålen i tynde strimler. Husk: Stokken skal ikke bruges. Smelt smørret i en gryde og vend kålen i, til den falder lidt sammen. Tilsæt eddike, ribssaft, æblejuice, balsamico, salt og peber. Damp under låg, til den er tilpas mør, ca. 45 min. Smag evt. til med lidt sukker og eddike Inden servering tilsættes lidt andefedt, uhmmm....... |
|
Ingredienser: 2 store rødbeder Dressing: 2 spsk. hindbær- eller balsameddike, 1 1/2 spsk. olivenolie, salt og peber, evt. 5 dråber ristet sesamolie, 2 spsk. sesamfrø Skræl rødbederne og skær dem i papir-tynde skiver eller i små, tynde stave. Bland eddike og olie og smag til med salt og peber. Smag eventuelt til med sesamolie. Bland rødbederne med dressingen og hæld dem i et fad. Rist sesamfrøene let på en tør pande og drys over rødbederne. |
|
Rodfrugter skylles og skrælles. De skæres i store tern – gerne sådan lidt ”japansk” i forskellige størrelser. Ternene vendes med håndkraft i citron, olivenolie, salt, peber, revet citronskal, og frisk timian, hvor bladene er plukket af stænglerne. Hæld rodfrugterne i en velsmurt bradepande og smid et par glas hvidvin over. Hen på efteråret er det lækkert også at have et par håndfulde pillede kastanier eller friske hasselnødder med. Retten mørner i ovnen ved god varme, 200 grader i tre kvarter, og må gerne til sidst få med grillen, så den har karakter og farve på toppen. Jeg bruger: gulerod, selleri, rødbede, pastinak, persillerod, kålrabi og kartoffel. Kan spises vegetarisk med en drænet og krydret yoghurt og godt brød eller serveret sammen med kød, oktober er tid for vildt. |
|
Ingredienser: 300 g. af hhv. kartofler, broccoli og selleri eller pastinakker (i alt ca. 1 kg), salt og peber, muskatnød. Bagt kartoffelmos. 600 g. kartofler, 200 g. persillerødder, 200 g. jordskokker, 200 g. gulerødder, ca. 25 g. smør, salt, muskatnød, evt. 1-2 dl. mælk, 1 æg og 1 æggehvide. Kog kartofler og rodfrugter møre hver for sig i vand uden salt. Hæld vandet fra og damp dem tørre. Mos dem sammen til en grov mos. Tilsæt smør og smag til med salt og revet muskatnød. Tilsæt evt. lidt mælk til en passende konsistens. Rør mosen med æg og æggehvide. Hæld den i en smurt souffléskål eller et ildfast fad og bag den i ovnen ved 175 grader cirka 40 minutter. |
|
|
pdf format |
Ingredienser: |
|
|